返回列表 回復 發帖

[更新完] 迷你蕃茄種植日記

98蚊 20粒種子 唔知有幾多可以發芽 每15天更新一次

水耕方法, 落種子唔落花寶花肥, 好易死.

評分次數

• vandas

水耕方法, 落種子唔落花寶花肥, 好易死.
20070618 發表於 2013-9-1 10:29 PM
未發芽都可以落肥 ? 真係唔知 應該用花寶邊隻? 落幾多?
佢都送左一包花肥 不過好似係發芽後用
98元很貴囉...
有很多問題想知道
這個設計是方便晚上可以蓋上頂部保濕?
請問植料是甚麼? 那個管狀東西又是甚麼?
說明書怎介紹這產品?
需要多小時間發芽? 長成又要多久? 是否不需要換盆(就在這瓶內生長)?

超版說的對, 未有2對葉子前也不用施肥.
做乜咁麻煩買蕃茄種子黎種,香港無蕃茄幼苗賣?
由種子種到有番茄要7-8個月
真匿名
香港都有好多蕃茄苗賣, 不過我同意樓主, 用種子種的樂趣, 是享受過程,

評分次數

• vandas

98元很貴囉...
有很多問題想知道
說明書怎介紹這產品?
需要多小時間發芽? 長成又要多久? 是否不需要換盆(就在這瓶內生長)?

...
vandas 發表於 2013-9-3 07:09 AM
其實我打開左都覺得可以自己咁樣整 當交學費 ok既  

不是 你睇說明書就知

似係吸水石既野 唔肯定, 管狀好似海棉咁既野 不過有d硬

說明書怎介紹這產品?
我唔識睇日文 打開既時侯都幾意外 英文都冇 唯有睇圖理解

需要多小時間發芽?
以我既例子 4天就發芽 20粒種子 10幾條成功發芽  

第7天 係咪時候要將d弱d既芽拔走? 如果係既有冇提議拔邊幾條走?

長成又要多久?
好似冇寫  

是否不需要換盆(就在這瓶內生長)?
做乜咁麻煩買蕃茄種子黎種,香港無蕃茄幼苗賣?
由種子種到有番茄要7-8個月
chowold2 發表於 2013-9-3 11:55 AM
我唔在意收成 有日行街見到覺得幾有趣就買黎試下
由等發芽到宜加見到長左第一對葉 麻煩都值得既
同埋都冇乜野要打理佢
香港都有好多蕃茄苗賣, 不過我同意樓主, 用種子種的樂趣, 是享受過程,
20070618 發表於 2013-9-3 03:38 PM
係呀 當然都希望成功結果 完成生命週期
哦, 原來本身是自動澆水器, 所以貴在設計上.

最初看不懂圖4, 原來是中間濕.
其實一開始應該將種子分散放, 不用擠在中間,
假如現在有信心, 可以小心將幼苗重新排好. 否則等它大一點健壯一點時也要整理好.
不清楚這株會長多大, 去找日本通來幫忙翻譯.
受蘭姐所託, 我出來獻醜啦
首先付上兩張圖

過後兩張, 因為太細 + 不清楚, 我看得辛苦, 只弄了以下這個表
若要我幫忙看, 就拍張清楚的, 最好一頁說明書分幾段來拍, 這樣字可以大點

不過這個表我也看不太清楚, 尤其是最後兩行, 但我猜意思應該是這樣的
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

評分次數

• vandas

• chowold2

• dororo

哦, 原來本身是自動澆水器, 所以貴在設計上.

最初看不懂圖4, 原來是中間濕.
其實一開始應該將種子分散放, 不用擠在中間,
假如現在有信心, 可以小心將幼苗重新排好. 否則等它大一點健壯一點時也要整理好.
不清楚這 ...
vandas 發表於 2013-9-9 01:18 PM
佢個說明話要放中間既
dororo兄, 期待你的收成

評分次數

• dororo

受蘭姐所託, 我出來獻醜啦
首先付上兩張圖

過後兩張, 因為太細 + 不清楚, 我看得辛苦, 只弄了以下這個表
若要我幫忙看, 就拍張清楚的, 最好一頁說明書分幾段來拍, 這樣字可以大點
不過這 ...
blacker14tt 發表於 2013-9-9 03:22 PM
我會再影 麻煩哂你 !

多謝海妹妹幫忙!
セラミックボール 翻譯是陶瓷球
再找, 有說叫玄武岩也有說叫麥飯石、醫王石, 都是淨化水質用的.