返回列表 回復 發帖

蘭花---裸根種植---氣生蘭

,  描述: 轉載

蘭花-氣生蘭-裸根種植
裸根種植的方法, 流行已久, 並不是甚麼新意.   各位蘭友有興趣不妨瀏覽.

氣生蘭花的生長要求, 不外乎又係基本元素 - 空氣, 水, 光照, 植株牢固性............

先講吓裸根嘅壞處 :
種植的介質 : 有樹皮, 芒板, 木板, 樹幹, 等等...........外觀並不美麗, 不能擺放於客廳, 增添美感, 擺放也不方便.
因為沒有芒骨, 蘭石, 水苔, 椰粒, 樹皮粒, 擦膠粒, 拖鞋粒等等..........協助保濕, 植株長期缺水), 每天一定要澆水(用水壺

唧唧)

否則會有脫水危機.  還要留意種植環境的濕度, 作出適當的澆水頻率調節.,

植株因為缺水, 會有收縮嘅現象, 外觀不會肥大靚仔!
施肥的時候, 唔慌唔淡肥薄施啦, 水過鴨背, 無得留低.......(個人覺得, 蘭株強健, 並不需要強加蘭肥, 植株本身已能製造足夠的養分.)
因為植株係全無約束地生長, 非常阻礙地方, 尤以香港 - 寸金尺土!
因根系'拿'實樹皮/芒板, 每當分株或更換樹皮/芒板的時候, 根系會有一定的損傷.

裸根嘅好處 :
好處首要提及通風透氣, 無哂束縛, 植株都生長得舒暢d, 醒神d........
蘭根不會輕易, 因為長期濕水而爛根.
根系同盆植, 比較上, 會較為強健及數量多, 植株也壯健起來.
氣生蘭嘅原始生態, 本來就係赤裸依附係樹上, 甚或岩石上, 裸根種植, 十分切實對應氣生蘭的原本生態環境.

希望眾蘭友, 都能多些嗜試不同的種植方法,  百家爭嗚...............大放異彩!

以上是本人從某蘭友的blog看到,認為幾好,故轉貼給各有興趣養蘭的朋友
如有異議,歡迎發表討論以增養蘭技術.

評分次數

• dororo

• chowold2

蘭---花之君子也
也有裸根種植, 是因為發覺該株的好氣性很強, 裸根.
是用裸根種植.

裸根, 喜歡跑出, 願在裡面.

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

評分次數

• chowold2

boomer 兄,你棵蝴蝶又真係幾多根吓,為何不上板呢?用淺盆是用對了!
風蘭是何品種?咁高嘅,株身好似石斛

評分次數

• chowold2

蘭---花之君子也
"裸根種植"是個好話題,所有種蘭人花都都想做,但係到頭來未必會做
真匿名
我也有裸根種植, 都是因為發覺該株的根系好氣性很強, 才轉裸根的.
我是用淺盆裸根種植的.

b-boomer 發表於 2013-8-1 01:54 AM
B爺點解你要用個塑膠淺盆而唔用泥盆,花根只會黏住泥盆,唔會黏住D塑膠
真匿名
用泥盆俾D根食死咗就無得轉盆,除非打爛就吾化算.

評分次數

• chowold2

蘭---花之君子也
泥盆值乜錢? 一蚊美金就有一個,種靚盆花緊要D
真匿名
裸根種植係比水種好得多而且吾怕会爛根,根生長得密又多既話好看兼有芸术感.

評分次數

• chowold2

泥盆值乜錢? 一蚊美金就有一個,種靚盆花緊要D
chowold2 發表於 2013-8-1 12:38 PM
,
係香港要幾十先買到一個

裸根養植

評分次數

• chowold2

Dororo 版大,冇見好耐,重有冇去行花墟?
boomer 兄,你棵蝴蝶又真係幾多根吓,為何不上板呢?用淺盆是用對了!
棵風蘭是何品種?咁高嘅,株身好似石斛
orchids 發表於 2013-8-1 11:14 AM
棵蝴蝶從小養的, 時用大樹皮讓它通氣, 但是根都不願爪樹皮, 全部向外發展,
所以.
風蘭是 Jumellea confusa, 馬達加斯加風蘭.

評分次數

• chowold2

B爺點解你要用個塑膠淺盆而唔用泥盆,花根只會黏住泥盆,唔會黏住D塑膠
chowold2 發表於 2013-8-1 11:50 AM
蘭通常都是用塑膠D, 可減低傷根. 加個. 不見市場上許多貨都是+塑膠.
我的那個是超級市場熟食, 找不, 超市.
我是想找個像水仙那樣做外, 但找不到心水, 上懶, 所以仍舊是超市.

評分次數

• chowold2

想問吓, 棵根養植是否只適合細葉的品種?
之前試過一次, 很快葉子已經很乾, 儘管每天早午晚噴水也無補於事.
想問吓, 棵根養植是否只適合細葉的品種?
之前試過一次, 很快葉子已經很乾, 儘管每天早午晚噴水也無補於事.
vandas 發表於 2013-8-2 01:27 AM
不是, 一定要氣生蘭, 好用讓它通氣.
好是當發覺那的根系喜歡跑出植料,
植料裡面轉裸根.
可能是噴水, 葉子, 噴水噴葉, 每天早晚一次.
噴葉, 輕輕的 mist .

評分次數

• chowold2